Centre De Prevenire A Abandonului Școlar

Activitatea Centrelor de zi pentru copii a fost completată în județul Alba cu înființarea mai multor Centre de prevenire a abandonului școlar pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani din 11 Școli Gimnaziale din județul Alba. Aceasta a fost posibil în localitățile unde primăriile locale au înțeles că e nevoie de o implicare concretă în ajutarea copiilor care se confruntă cu perspectiva abandonului sau eșecului lor școlar.

Aceste servicii, de tip „școală după școală”, au rezolvat nevoile minime de bază, stringente, ale multor copii nevoiași. Aceștia nu aveau acces nici la la servicii sociale asigurate prin de Centre de zi pentru copii, care presupuneau niște costuri mari de funcționare și pe care autorilățile locale nu le puteau asigura, și nu aveau acces nici la servicii de tip „afterschool” care presupuneau cheltuieli suplimentare din partea părinților. Centrele de prevenire a abandonului școlar presupun astfel cheltuieli mai reduse, întrucât își desfășoară activitatea în sediul școlilor, programul de funcționare este redus la 4 zile pe săptămână, pe perioada  programului școlar, fără perioada vacanțelor. „Centrele înființate în județul Alba sunt o soluție pentru prevenirea abandonului școlar. Am văzut ca rezultat eficiența unei intervenții integrate astfel încât rata abandonului școlar a scăzut simțitor și din câte am văzut, rezultatetele școlare ale copiilor participanți în acest proiect sunt mult îmbunătățite. Cu siguranță, e în beneficial lor și e și în beneficiul familiilor, care uneori nu au capacitatea, singure, de a oferi o educației adecvată nevoilor propriilor copii” – Gabriela Coman, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Centrele de prevenire a abandonului școlar au fost înființate printr-un parteneriat de excepție cu Fundația FAER Reghin și Fundația HEKS/EPER România, precum și prin Proiectul „Educație spre Vocație” al Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”:  „Pe parcursul anilor ne-am bucurat să descoperim o echipă unită, o echipă de profesioniști. Am apreciat atât buna organizare, seriozitatea în raportare cât și modestia și dăruirea investită în slujba copiilor și cadrelor didactice prezente în acest proiect. Fără acestea nu s-ar fi putut obține frumoasele rezultate privind prevenirea abandonului școlar, progresul copiilor și nici implicarea financiară semnificativă a autorităților din judetul Alba în finanțarea proiectului”- Emanuel Țapu, Director HEKS/EPER Romania

Principalele servicii care se oferă copiilor în aceste centre sunt: servicii educative, sprijin în efectuarea temelor, consiliere psihologică pentru părinți și copii, activități de dezvoltarea abilităților de viață independentă și de dezvoltare personală, o masă caldă pe zi și gustare, timp de 4 zile pe săptămână. „Suportul material asigurat copiilor prin oferirea de rechizite școlare, pachete de hrană, dar și atmosfera caldă și prietenoasă creată în centrele educaționale contribuie la starea de bine a copiilor, la creșterea motivației pentru învățare  și la creșterea performanțelor școlare ale acestora. Dincolo de învățare, prin activitățile din centrele educaționale, li se oferă copiilor modele de conduită și se  asigură dezvoltarea personală armonioasă și sănătoasă  din punct de vedere moral-creștin lucru extrem de important în societatea de astăzi” – Elena Ignat, Inspectoratul Școlar Județean Alba.

La nivelul Eparhiei Alba Iuliei își desfășoară activitatea 15 Centre de prevenire a abandonului școlar.

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș

  • str. Lucian Blaga, nr.76, Sebes, județul Alba
  • Petrică Căian – 0748 650 903
  • Are o capacitate de 24 locuri, are sediul în Municipiul Sebeș, str. Lucian Blaga, nr.76, județul Alba, este coordonat de mediator școlar Petruse Adriana, funcționează în parteneriat cu Primăria Municipiului Sebeș și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Telefon contact 0771307056.

    Pentru noi, timpul petrecut în cadrul acestui program reprezintă o oportunitate de a ne apropia de copii și familiile acestora, de a lua contact cu realitatea din care ei provin și de a căuta și oferi soluții. Faptul că aici primesc o masă caldă, sprijin la teme și rechizite înseamnă foarte, foarte mult pentru majoritatea dintre ei” – Margareta Iancu, mediator școlar.

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială "Demetriu Radu" Rădești

  • Str. Principală, nr. 22, Rădești, județul Alba
  • Prof. Andreea Polgar - 0741 920 641
  • Are o capacitate de 24 locuri, are sediul în localitatea Rădești, str. Principală, nr.22, județul Alba, este coordonat de prof. Milea Cornelia, funcționează în parteneriat cu Primăria Comunei Rădești și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Telefon contact 0746205632

    Pe lângă activitățile educaționale școlare derulate în acest centru, copiilor le sunt formate și deprinderi sănătoase de conviețuire în societate: „Avem un moment, în fiecare zi, în care facem analiza activităților și a întâmplărilor, încercând, în acest fel, să eliminăm situațiile tensionate, certurile sau limbajul vulgar care pot apărea datorită micilor diferențe de opinie. De asmenea,copiilor le sunt împărtășite constat noțiuni de igienă, dar și de bune maniere. Totodată, după o activitate de peste cinci ani, putem spune că rezultatele școlare sunt simțitor amelioarate la acești elevi, care nu doar că reușesc să promoveze limita de clasă, ci obțin note din ce în ce mai bune, au dobândit un comportament mai responsabil, asertiv, deschis și binevoitor față de colegi și profesori”, profesor Laura Popa, directorul Școlii „Demetriu Radu” Rădești.

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială Berghin

  • Berghin, str. Morii, nr.34, județul Alba
  • Prof. Ofilia Perța – 0757 125 398
  • Are o capacitate de 24 locuri, are sediul în localitatea Berghin, str. Morii, nr.34, județul Alba, este coordonat de prof. Rus Mihaela, funcționează în parteneriat cu Primăria Comunei Berghin și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Telefon contact 0747.602637.

    Amplasată în valea dintre două coline ale Podișului Secașelor, localitatea Berghin s-a bucurat de-a lungul istoriei de avantajul conservării valorilor autentice, iar pe de altă parte s-a confruntat și încă se confruntă cu provocările date de greutatea introducerii rețelelor moderne de telecomunicații și internet. Cu toate acestea, la Berghin, implicarea autentică  a administrației locale și a dascălilor de vocație reușesc să suplinească cele mai multe dintre lipsurile temporare. Acest lucru îl putem desprinde ușor din abordarea doamnei profesor Mihaela Rus, coordonatorul Centrului de prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială Berghin: „O societate poate fi judeacată după ceea ce face pentru copiii săi. Cheia Viitorului este deținută de copiii noștri. Ceea ce îi învățăm astăzi va influența nu numai viitorul lor, ci și viitorul acestei lumi. «Copiii sunt mâinile cu ajutorul cărora atinem cerurile» (Hendry Ward Beecher). Pentru un profesor apropierea de copii, atât prin latura educativă cât și prin latura umană este prin excelență reușită în ceea ce săvârșește. Satisfacția profesorului vine totodată cu deslușirea tainelor comunicării. Comunicarea aduce după sine mulțumirea atât din partea profesorului cât și din partea elevului.

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială „Axente Sever” Aiud

  • Municipiul Aiud, str. Unirii, nr.9, județul Alba
  • Prof. Alexandru Iulia – 0754 353 761
  •  Are o capacitate de 24 locuri, are sediul în Municipiul Aiud, str. Unirii, nr.9, județul Alba, este coordonat de Chindea Mihaela, funcționează în parteneriat cu Primăria Municipiului Aiud și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Telefon contact 0788.932863

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sântimbru Sat

  • Sântimbru Sat, str. Blajului, nr.102, județul Alba
  • Prof. Bolea Nicoleta – 0744 227 522
  • Are o capacitate de 24 locuri, are sediul în localitatea Sântimbru Sat, str. Blajului, nr.102, județul Alba, este coordonat de prof. Bolea Nicoleta, funcționează în parteneriat cu Primăria Comunei Sântimbru și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Telefon contact 0735.55390. Coordonate GPS 46.136562, 

    Este coordonat cu pasiune și dedicare de către doamna profesor Delia Roșca, unul dintre dascălii care au așezat la prezidiul vieții sale valori netrecătoare precum dragostea, modestia și jertfelnicia: „Au trecut ani buni de când sunt implicată în acest program. Fiind o persoană empatică, mi s-a potrivit de minune să îi îndrum pe copiii cărora soarta nu le-a fost întotdeauna prielnică. Bucuria din ochii lor și felul în care unii au crescut frumos sub ochii mei e cea mai de preț recunoștință, pentru că știm cu toții, trăim vremuri în care multe se fac doar contra cost. La «program» ne-am apropiat sufletește, am râs și am plans împreună, și a transformat sărăcia și mizeria în emoții pozitive. Sintagma «Egalitate de șanse», din păcate, a rămas doar în seama unora ca cei din Asociația Filantropia Ortdoxă Alba Iulia și a unei minorități care crede încă în bine, corectitudine, adevăr, frumos sau alte valori reale ce trebuie sădite în sufletele copiilor”.

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu – Modulul 1

  • Ighiu, str. Principală, nr. 32, jud. Alba
  • Prof. Florea Teodora, 0720 553 495
  • Are o capacitate de 24 locuri, are sediul în localitatea Ighiu, str. Principală, nr.32, județul Alba, este coordonat de prof. Florea Teodora, funcționează în parteneriat cu Primăria Comunei Ighiu și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Telefon contact 0720553495. Coordonate GPS 46.145082, 23.516420.

    Valoarea actului educațional îndreptat asupra categoriilor sociale marginalizate a fost temeinic înțeleasă ca unică modalitate de progres a întregii comunități. „Programul «Prevenirea Abandonului Școlar» a deschis poarta de aur elevilor spre libertate, sprijin, pregătire suplimentară acolo unde s-au întâmpinat dificultăți, încurajare să participle la activități de timpliber care urmăresc dezvoltarea abilităților de viață independentă. Prevenirea și diminuarea abandonului școlar trebuie privită ca o prioritate a sistemului de educație. Considerată ca fiind deosebit de important, nu numai pentru a combate consecințele negative ale sărăciei și excluziunii sociale asupra dezvoltării copilului, dar și pentru a oferi copiilor mijloacele necesare pentru a întrerupe ciclul de transmitere a dezavantajului între generații” – Profesor învățământ primar, Andreia-Mariana Dobra.

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu – Modulul 2

  • Ighiu, str. Principală, nr. 32, jud. Alba
  • Prof. Florea Teodora, 0720 553 495
  • Are o capacitate de 21 locuri, are sediul în localitatea Ighiu, str. Principală, nr.32, județul Alba, este coordonat de prof. Florea Teodora, funcționează în parteneriat cu Primăria Comunei Ighiu și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Telefon contact 0720553495. Coordonate GPS 46.145082, 23.516420.

    Eforturile comune ale tuturor partenerilor implicați își află rezultatul în faptul că elevii prind drag de școală și aleg să învețe pentru un viitor mai bun: „Este îmbucurător faptul că elevii își doresc, în ciuda acestor vremuri, să continue școala. Chiar dacă, pentru unii, situația financiară este limitată, ca și cadru didactic, mă bucur enorm să îi văd că își dau interesul să persevereze și mai ales să își dorească un viitor mai bun” – Ana Liana Ianc, profesor Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu.

     „Pentru clasa mea acest program este o binecuvântare venită din partea unor oameni cu suflet mare. Spun acest lucru pentru că în acești patru ani am fost alături de ei zi de zi, reușind să le cunosc grijile nevoile, suferințele, să îi ajut, să îi îndrum, și să le fiu alături în tot ceea ce fac” – Ana Pop, profesor Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Șard – Modulul 1

  • Șard, str. Principală, nr. 387, jud. Alba
  • Mareși Diana Ana 0740 365 291
  • Are o capacitate de 24 locuri, are sediul în localitatea Șard, str. Principală, nr.387, județul Alba, coordonat de prof. Mareși Diana Ana, funcționează în parteneriat cu Primăria Comunei Ighiu și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Telefon contact 0740.365291. Coordonate GPS 46.124162, .

    Activitatea de prevenire a abandonului școlar derulată la nivelul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Șard este structurată pe 4 module coordonate de doamna profesor Diana Ana Mareși. Aici, de la debutul acestui program, relațiile dintre dascăli și elevi au fost duse la un alt nivel: „Programul de prevenire a abandonului școlar este o oportunitate pentru noi ca dascăli să facem ceea ce ne place încă 4 ore în plus. Să ajutăm copiii aflați în dificultate, să-i sprijinim, să-I îndrumăm, să-i iubim așa cum sunt și să le înțelegem nevoile. Pentru copii, prin intermediula cestui proram am devenit mame, tați, învățători, prieteni buni și doamnele care îi poartă prin lumea magică a învățării” – Diana Ana Mareși, profesor Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Șard. De asemenea, activitățile întreprinse de către dascăli, împreună cu elevii, în cadrul programului au și un caracter de aprofundare a materiei predată la ore: „Pentru mine acest program reprezintă o modalitate prin care reușesc împreună cu copiii să aprofundăm cunoștințele accumulate dimineața. Totodată, reprezintă un mijloc prin care reușim să-I aducem la liman pe acei elevi aflați într-o situație critică la învățătură” – Ancuța Purcel, profesor Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Șard.

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Șard – Modulul 2

  • Șard, str. Principală, nr. 387, jud. Alba
  • Mareși Diana Ana 0740 365 291
  • Are o capacitate de 24 locuri, are sediul în localitatea Șard, str. Principală, nr.387, județul Alba, este coordonat de prof. Mareși Diana Ana, funcționează în parteneriat cu Primăria Comunei Ighiu și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Șard – Modulul 3

  • Șard, str. Principală, nr. 387, jud. Alba
  • Mareși Diana Ana 0740 365 291
  • Are o capacitate de 32 locuri, are sediul în localitatea Șard, str. Principală, nr.387, județul Alba, este coordonat de prof. Mareși Diana Ana, funcționează în parteneriat cu Primăria Comunei Ighiu și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Șard – Modulul 4

  • Șard, str. Principală, nr. 387, jud. Alba
  • Mareși Diana Ana 0740 365 291
  • Are o capacitate de 32 locuri, are sediul în localitatea Șard, str. Principală, nr.387, județul Alba, este coordonat de prof. Mareși Diana Ana, funcționează în parteneriat cu Primăria Comunei Ighiu și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Țelna

  • Țelna, str. Principală, județul Alba
  • Prof. Andreea Anghel – 0733 341 442
  • Are o capacitate de 28 locuri, are sediul în localitatea Țelna, str. Principală, județul Alba, este coordonat de prof. Henegar Elena Marinela, funcționează în parteneriat cu Primăria Comunei Ighiu și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

    În cadrul acestui program, alături de doamnele profesor, cei mici au ocazia să experimenteze și un altfel de proces educațional, unul bazat pe valori umane autentice: „Pentru mine, fiecare clipă petrecută alături de copii este un prilej de a crea legături strânse cu aceste suflete minunate care au atâta nevoie de dragoste, sprijin și înțelegere”- Elena Marinela Henegar, profesor Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Țelna.

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar din Școala Gimnazială „Singidava” Cugir

  • Cugir, str. Alexandru Sahia, nr.16, județul Alba
  • Săvar Maria 0740 850 359
  • Are o capacitate de 24 locuri, are sediul în orașul Cugir, str. Alexandru Sahia, nr.16, județul Alba, este coordonat Săvar Maria, funcționează în parteneriat cu Primăria Municipiului Cugir și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Telefon contact 0740850359.

    Ne străduim să oferim copiilor de la Cugir posibilitatea de a-și continua, în condiții cât mai bune parcursul educațional. Ne bucurăm pentru faptul că părinții au început să observe și să înțeleagă benficiile acestui program, schimbându-și atitudinea din cea de reticență, în una de susținere și implicare, exprimându-și dorința ca participarea propriului copil la acesta să continue pe întreg parcursul educațional” Dana Truța, coordonatorul Centrelor de Prevenire a Abandonului Școlar Alba.

Detalii

Centrul de Prevenire a Abandonului Școlar Miraslău

  • Miraslău, județul Alba
  • Rad Eugenia 0758 658 981
  • Are o capacitate de 24 locuri, are sediul în localitatea Miraslău, județul Alba, este coordonat prof. Rad Eugenia, funcționează în parteneriat cu Primăria Comunei Miraslău și este administrat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Telefon contact 0758658981.

    Timpul petrecut de către elevii comunității în cadrul acestui program se dorește a fi unul de calitate fiind organizat riguros pentru a putea fi valorificat la maxim: „Elevii înscriși la acest program au posibilitatea de a petrece un timp de calitate, într-un spațiu sigur, fiind supravegheați și coordonați de către două cadre didactice calificate. În timpul celor patru ore petrecute aici, elevii beneficiază de activități special pregătite pentru a le facilita procesul de dezvoltare atât fizică, cât și psihică, dar și de formare a deprinderilor de viață” - Dana Truța, coordonatorul Centror de Prevenire a Abandonului Școlar Alba.

Detalii

Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Ighel

  • Ighiel, str. Principală
  • Prof. Bota Sabina 0771 776 671
  • Prevenirea abandonului şcolar 19 copii

Detalii

Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Țelna

  • Țelna
  • Prof. Henegar Elena, 0742 664 047
  • Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Țelna, 39 de copii

Detalii