Case De Tip Familial

Copiii sunt cele mai frumoase flori din grădina lumii. Ei sunt mereu cu sufletul deschis, plin de candoare și inocență, plini de speranțe și încredere în viitorul lor. E regretabil însă, că în zilele noastre sunt copii triști, cu ochii-nlăcrimați, cu umerii aplecați sub povara neajunsurilor vieții, fiind lipsiți de căldura și siguranța familiei. Aceștia fie sunt orfani, fie sunt abandonați de părinți iresponsabili, fie părinții lor nu le pot asigura un trai decent. Arhiepiscopia Alba Iulia a avut de-a lungul anilor o preocupare permanentă de a-i ajuta pe acești copii material și spiritual, pentru a le reda candoarea, prospețimea sufletească, plăcerea jocului, capacitarea de a visa și de a zâmbi.

Ajutorarea copiilor cărora instituțiile statului au luat măsuri de protecție instituționalizată nu s-a concretizat în ajutoare ocazionale, ci în asumarea îngrijirii permanente a lor, începând cu anul 1999 înființându-se în Eparhia Alba Iulia o adevărată Rețea de Case de Tip familial ale Bisericii care, în anul 2021 este formată din 18 așezăminte licențiate. La început aceste așezăminte au funcționat folosindu-se personalitatea juridică a parohiilor, apoi au fost înființate organizații nonguvernamentale eparhiale pentru administrarea lor.

În aceste așezăminte, sute de copii orfani sau abandonați, aflați în plasament sau încredințare din cauza situației critice din  familia lor naturală, sunt ocrotiți cu dragoste. Aici li se oferă un mediu de creștere apropiat de cel familial, copiii integrându-se atât în familia preotului, cât și în marea familie parohială. Atmosfera plină de căldură sufletească, șansele crescute de integrare în societate, costurile mai reduse de funcționare, parteneriatul bazat pe încredere și respect reciproc cu autoritățile județene, sunt câteva din caracteristicile care au făcut din aceste așezăminte un Model de bună practică la nivel național.

Serviciile oferite în cadrul Caselor de Tip Familial sunt : servicii de găzduire și hrană, servicii de îngrijire și igienizare, servicii educative, orientare școlară și profesională, consiliere psihologică și informare, consilere socială, medierea relațiilor dintre copil și familia naturală sau extinsă, reprezentare și mediere în relația cu autoritățile, sprijin material ocazional în funcție de nevoi, activități pentru dezvoltarea abilităților pentru viața independentă, activități pentru dezvoltare emoțională și spiritual, activități recreative și de petrecere a timpului liber.

Casa de tip familial "Adolescenţa"

  • Oarda de Jos, Str. Garoafei, nr. 64, jud. Alba
  • Coordonator: Pr. Duda Marcel, tel. 0749/263.378
  • A fost înființată în anul 2004 și are cu o capacitate de 12 locuri. Este coordonată de pr. Marcel Duda, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „Izvorul Tămăduirii” Oarda.

Detalii

Casa de tip familial "Izvorul Tămăduirii" - Oarda de Jos

  • Loc. Oarda de Jos, str. Dumbrăviţei, nr. 58, jud. Alba
  • Coordonator: Pr. Duda Marcel, tel. 0749/263.378
  • A fost înființată în anul 2004 și are o capacitate de 12 locuri. Este coordonată de pr. Marcel Duda, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulias”.

    Activitatea social filantropică de la Oarda de Jos a început sub coordonarea părintelui paroh Ioan Mihail Dan. Sfinția sa este și cadru didactic al Departamentului de Științe Sociale din cadrul Facultății de Drept și Științe sociale al Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Totodată, părintele Dan a fost și promotorul activității social filantropice la nivelul Eparhiei de Alba Iulia, ocupând, în perioada 1995-2000, funcția de consilier de resort. Vasta sa experiență reprezintă un reper important în ceea ce privește activitatea social-filantropică la nivelul județului Alba și nu numai. Lucrul acesta se reflectă, în mod deosebit, prin felul profund în care sfinția sa înțelege slujirea aproapelui, dar și efectele pe care o astfel de misiune le are asupra vieții celui care o săvârșește: „Asistența socială trebuie văzută ca o slujire, o slujire la care te dăruiești cu toată viața ta. (…) Foarte încărcată de emoție și de putere este viața filantropilor, dar nu pentru că ei sunt supereroi, ci pentru că Dumnezeu lucrează prin ei, dacă vor să înțeleagă”.

    Cu o activitate intensă, derulată pe o perioadă de mai bine de 15 ani, casele de tip familial din Oarda de Jos au fost cămin pentru câteva zeci de copii și tineri, care aici au simțit, poate pentru prima dată, căldura unei îmbrățișări adevărate, o mângâiere tandră pe creștet, sau au primit un sfat părintesc. Cei mai mulți dintre cei care au locuit aici, au descoperit că satisfacția cea mai mare o dobândești atunci când alegi să oferi din puținul pe care tu îl ai și mai ales atunci când oferi din ceea ce ești.

    De asemenea, un alt element definitoriu al activității social filantropice desfășurată în casele de tip familial „Izvorul Tămăduirii” și „Adolescența” din Oarda de Jos, este echilibrul: „Trebuie să fie echilibru între partea somatică, partea psihică, partea socială și fundamentul spiritual. Nu găsești echilibru între toate acestea? N-ai cum să te dezvolți ca om întreg. Eu nu zic doar «rugăciune, post, rugăciune, post». NU! Zic să-și vadă omul de cele ale trupului, de cele ale minții, de cele sociale și să fie conștient că toate acestea se află pe un fundament spiritual.

Detalii

Casa de tip familial "Maria I" - Reghin

  • Loc. Reghin, str. Spitalului, nr. 20, jud. Mureş
  • Pr. Gherman Dimitrie 0265 512 797
  • A fost înființată în anul 2005 și are o capacitate de 10 locuri. Este coordonată de pr. Gherman Dimitrie, funcționează în parteneriat cu DGASPC Mureș și Primăria Municipiului Reghin, și este administrată de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin”.

Detalii

Casa de tip familial "Sf. Ciprian" Ocna Mureş

  • Loc. Ocna Mureş, str. Nicolae Iorga, nr. 29A, jud. Alba
  • Orga Ciprian 0258 870 398, 0745 645 077
  • A fost înființată în anul 2012 și are o capacitate de 15 locuri. Este coordonată de as. soc. Orga Ciprian, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Ocna Mureș”.

    Aflați sub ocrotirea Sfântului Ciprian, episcopul Cartaginei, copiii și tinerii din Casa de tip Familial de la Ocna Mureș sunt deprinși, de aproape un deceniu, să privească această lume în profunziumea ei și să își conducă viața după valori autentice: „Am înțeles aici că partea spirituală este foarte importantă, pentru că astfel îl cunoaștem pe Dumnezeu. După ce trupul moare, sufletul rămâne. Este important să fii mai mult bun, decât să arăți bine”.

    Poți spune că la Ocna Mureș, tinerii și copiii se joacă învățând și învață jucându-se. Dacă asculți atent, poți auzi, cum într-o încăpere, un copil interpretează o poezie de George Coșbuc, în altă încăpere, o doamnă educator le arată unor fete componentele costumului popular și le vorbește despre tradițile legate de Sânziene, afară se aud râsetele celor mici, iar la bucătărie, forfota veselor și a tacâmurilor care anunță apropierea prânzului. „Prin toate activitățile noastre ne străduim să oferim copiilor, în primul rând, un exemplu personal, ne dorim ca prin tot ceea ce facem la Ocna Mureș să pregătim copiii pentru viață, pentru o viață bineplăcută înaintea lui Dumnezeu, să modelăm sufletele copilașilor pentru a fi adevărați ostași ai lui Hristos”. As. Soc. Ciprian Orga.

Detalii

Casa de tip familial "Sf. Nicolae" - Târsa

  • Parohia Târsa, loc. Târsa, com. Avram Iancu, nr. 742, jud. Alba
  • Coordonator: Pr. Napău Adrian, tel. 0757/049.194
  • A fost înființată în anul 2001 și are o capacitate de 12 locuri. Este coordonată de pr. Napău Adrian, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”.

    Situată la poalele unor munți cu renume, precum Găina și Biharea, localitatea Târsa se înscrie armonios în tiparul satului de munte din Apuseni. Casele moțești din bârne, unele acoperite cu șindrilă sau paie, răsfirate de-a lungul unei văi plină de izvoare cristaline și reci ce se revarsă din păduri întunecoase, arată că aici lucrurile nu au fost invadate abuziv de tehnologie și de zgomot. În această zonă, încă, poți să îți asculți gândurile, poți să le aduni și să le așezi în ordine. În acest cadru, desprins parcă din cărțile de basme, se află și Casa de tip Familial „Sfântul Nicolae”, puțin retrasă de la drumul principal, străjuită de niște arbori imenși și cu un farmec aparte. Așezământul social de aici a fost coordonat până în luna noiembrie 2020 de către părintele Radu Novacovschi.

    Toate activitățile desfășurate în cadrul acestei case de tip familial purtau pecetea blândă a unui suflet iubitor de copii, care a înțeles că slujirea aproapelui înseamnă, întâi de toate, nejudecare, acceptare, dragoste și smerenie. Părintele Radu știa foarte bine că îmbunătățirea condiției aproapelui începe cu schimbarea de sine. „La câțiva ani de la venirea mea în parohie, am fost abordat de părintele consilier al sectorului social filantropic, pe treptele catedralei din Alba Iulia, unde mi-a spus că este bine să înființăm un așezământ pentru cei mici la Târsa. A fost nevoie de mai puțin de 10 minute să mă convingă. Am iubit și iubesc copiii dintotdeauna. (...) Copiii, la mine la biserică, pot să facă tot ce vor, pot să se joace, pot să se plimbe, pot să vorbească sau să cânte, nu mă deranjează, ba din contră, mă bucură”. Când așteaptă musafiri, locuitorii Casei de tip familial din Târsa, cu mic, cu mare, se așează în fața intrării, pe lespezile imense de piatră și îți urează un călduros „bine ai venit”. Sunt liniștiți, au chipurile senine și pare că nimic nu îi poate tulbura. Sunt o familie și acest lucru îl înțelegi de la început, căci aici sunt iubiți în mod autentic.

    Chiar dacă existau multe neajunsuri și greutăți, părintele Radu a înțeles mereu sensul real al acestora și a știut să le transforme, de fiecare dată, în binecuvântare și mângâiere. „Știți, era un cuvânt al părintelui Arsenie Boca, pe care l-am citit mai demult, îl port mereu în suflet: «Nimic nu poate înlocui lipsa iubirii, dar iubirea înlocuiește toate neajunsurile»”.

    După o suferință îndelungată, pe care a purtat-o cu bărbăție, mai mulți ani, părintele Radu Novacovschi a trecut în veșnicie la începutul lunii noiembrie 2020. Coordonarea așezământului a fost preluată de părintele Napău Adrian, un preot cu o inimă foarte mare, în care i-a cuprins cu multă dragoste pe toți copiii.

Detalii

Casa de tip familial "Sf. Nicolae" – Criş

  • Loc Criş, com Daneş – Sighişoara, jud Mureş
  • Pr. Moldovan Marius 0265 713 403
  • A fost înființată în anul 2006 și are o capacitate de 8 locuri. Este coordonată de pr. Ovidiu Moldovan, funcționează în parteneriat cu DGASPC Mureș și este administrată de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Daneș”.

    Situată într-un loc de poveste, pe una dintre văile aflate între Biertan și Sighișoara, într-un sat 

    cu edificii impunătoare, înconjurat de dealuri și păduri, care încă mai șoptesc legende despre nobili, domnitori, împărați, cavaleri și negustori, Casa de Tip Familial „Sf. Ierarh Nicolae” de la Criş împrumută din vibrația locului și te invită să meditezi, din nou, la acele momente din viața ta, în care totul era posibil. Părintele coordonoator Bogdan Culici, care i-a urmat părintelui Ovidiu Moldovan, și care între timp a trecut la cele veșnice, ne-a împărtășit faptul că aici, cei mici au grijă să le amintească celor mari acest lucru: „«Suntem copii, dumneavoastră sunteți adulți, dar parcă uneori voi ați uitat să fiți copii». Acesta chiar m-a marcat. Noi nu mai avem aceeași candoare. Încerc să mă joc cu ei și chiar ne iese, ne simțim bine. Dar, cu toate acestea, dragostea față de ei ne face responsabili”.

    Așezământul aflat sub protecția Sfântului Ierarh Nicolae, înseamnă acasă pentru opt copii. Este acel loc în care miroase mereu a prăjitură, în care jocurile nu se sfârșesc niciodată, iar când cei mici au vreo nevoie, știu că o „mamă” este acolo, pentru fiecare. Când am ajuns aici le-am auzit pe fete, pe beneficiare, spunându-le doamnelor angajate „mami” sau „buni” – foarte mult m-a înduioșat acest lucru”- Părintele Bogdan Culici.

Detalii

Casa de tip familial "Sfântul Gheorghe" Sebeş

  • Loc Sebeş, str. Mihail Kogălniceanu, nr.166, jud. Alba
  • Pr. Gheorghe Marin 0742 019 475
  • A fost înființată în anul 2007 și are o capacitate de 15 locuri. Este coordonată de pr. Marin Gheorghe, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia- Filiala Sebeș”.

    Activitatea social filantropică în cadrul Casei de Tip Familial „Sfântul Gheorghe” din Sebeș, chiar dacă a început în anul 2007, își are rădăcinile la începutul anilor 2000, când părintele coordonator, Gheorghe Marin, pe atunci student, urma cursurile școlilor de teologie din Alba Iulia: „…eram student, iar la un curs, părintele profesor ne-a vorbit despre  conceptul de Liturghie după Liturghie. Atunci am înțeles că activitatea preotului, pe lângă pastorația credincioșilor trebuie să fie împletită și cu latura social-filantropică. Totodată, din acel moment, mi-a încolțit în suflet gândul că trebuie să fac și eu ceva pentru semenul meu aflat în suferință. M-am gândit să fac ceva în special pentru comunitatea din zona Sebeș, pentru că eu de aici sunt originar”.

    Așa cum îi spune și numele, în casa de tip familial de la Sebeș s-a urmărit mereu realizarea și menținerea unei climat natural de familie în care valorile principale au fost mereu dragostea, credința, milostenia și nădejdea. Acest lucru s-a reflectat, în cel mai grăitor mod, în tinerii care, la momentul rânduit, au părăsit sistemul de protecție și care, au ales să își conducă viața după aceleași principii, devenind membri valoroși ai societății.

Detalii

Casa de tip familial "Sfântul Ioan Botezătorul" Aiud

  • Loc. Aiud, str. Mărăşeşti, nr.66, jud. Alba
  • Pr. Tocănel Sebastian 0744 160 283
  • A fost înființată în anul 2011 și are o capacitate de 15 locuri. Este coordonată de pr. Tocănel Sebastian, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „ Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Aiud”.

    La Aiud, casa de tip familial Sfântul Ioan Botezătorul ocupă un loc important în comunitate, întrucât reușește să răspundă unor nevoi speciale, împlinind acolo unde lipsește, mângâind acolo unde există suferință și mai presus de toate, iubind, acolo, unde nu este cine să o facă. Familia frumoasă și numeroasă aflată sub purtarea de grijă a Sfântului Ioan, de la Aiud, numără în prezent 15 copii și tineri adolescenți

    Pentru copiii ocrotiți aici, casa de tip familial este locul unde se întorc de la școală, locul de unde pleacă în tabere, este locul unde își fac temele, ajutați cu căldură de cadre didactice cu suflet mare, dar și și locul unde își sărbătoresc alături de prieteni și apropiați, ziua de naștere. Pentru unii, aici, a fost locul în care au primit primul tort aniversar, sau locul de unde vor păși în viață. Indiferent de starea de dezvoltare în care se află, fiecare copil în parte este iubit și apreciat: „Fiecare copil își are frumusețea lui, își are povestea frumoasă pe care o trăiște și o împărtășește tuturor (…). O tânără a venit la noi când era în clasa a VII-a, iar în acest moment se află în anul IV de facultate, își susține licența, iar nu demult mi-a spus că următorul pas pe care vrea să îl facă foarte repede este să se căsătorească. Iată că un copil dintr-o casă de tip familial poate să reușească în viață, să termine o facultate, să-și întemeieze o familie și acesta cred că este cel mai mare lucru pe care Dumnezeu îl poate face cu un copil dintr-o astfel de casă”. Pr. Sebastian Tocănel

Detalii

Casa de tip familial "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" Aiud

  • Loc. Aiud, str. Unirii, nr. 1, jud. Alba
  • Pr. Sas Teofil 0723 223 111
  • A fost înființată în anul 2002 și are o capacitate de 10 locuri. Este coordonată de pr. Sas Teofil, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „Sf.Prooroc Ilie Tersviteanul” Aiud.

    Înființată pe lângă Parohia Aiud IV, în anul 2002, Casa de Tip Familial „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, este unul dintre acele locuri care știu să spună o frumoasă poveste despre credință, nădejde, jertfă și dragoste. Locul unde se materialiează această activitate social filantropică este o clădire amplasată între blocurile unui cartier din Aiud. În aceasta a funcționat în perioada regimului communist o creșă, la etaj și o policlinică stomatologică, la parter. La un moment dat, clădirea a fost distrusă de un incendiu și lăsată în paragină până în jurul anului 2000, când părintele Teofil Sas, a făcut toate demersurile pentru a o obține, a o renova și a începe aici activitatea de ajutorare a aproapelui.

    Părintele Teofil Sas, inițiatorul și coordonatorul activității sociale de aici își amintește faptul că începuturile au fost destul de anevoioase. Parohia nu avea biserică, iar marea majoritate a membrilor ei se aflau într-o situație materială foarte precară. Pornind de la aceste realități, în scurt timp, au fost început lucrările de edificare a unui locaș de cult, iar mai apoi atenția părintelui s-a îndreptat în mod activ spre cei aflați în nevoi. Cunoscând posibilitățile materiale reduse ale parohiei și faptul că lucrările de zidire a bisericii înaintau greu, consilierii parohiei au avut, la început, o oarecare urmă de îndoială, în ceea ce privește începerea unei activități sociale aici. Îndoiala aceasta aceasta a fost risipită de cuvintele părintelui Teofil: «Fiecare misiunea îți va avea rodul ei. În momentul în care ne vom înrola și vom pleca în misiunea socială și vom avea grijă de Lazăr, de sărac, Dumnezeu va avea grijă îndoit și înmiit de noi. De ce? Pentru că cel care ajută pe sărac împrumută pe Dumnezeu, și cine împrumută pe Dumnezeu, primește binecuvântări alese!»”.

     

Detalii

Casa de tip familial din Aşezământul Social "Casa Maria II" – Reghin

  • Loc. Reghin, str. Nicolae Bălcescu, nr. 23, jud. Mureş
  • Pr. Gherman Dimitrie 0745 329 470
  • A fost înființată în anul 2003 și are o capacitate de 20 locuri. Este coordonată de pr. Gherman Dimitrie, funcționează în parteneriat cu DGASPC Mureș și Primăria Municipiului Reghin, și este administrată de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin”.

    La Reghin, povestea activității social filantropice este una specială. A fost întemeiată, pe de-o parte, spațial, pe locul în care a funcționat prima școală românească de la Reghin, iar la un moment dat Asociația femeilor creștine, având-o ca ocrotitoare pe „Sfânta Maria”, în apropierea bisericii cu hramul Sfânta Treime. Pe de altă parte, povestea de aici se leagă și de faptul că Maria, o fetiță cu ochi senini, abandonată la spitalul din municipiul Reghin i-a cucerit pe niște oameni de bine din Luxemburg, care în scurt timp s-au mobilizat  și au construit în oraș o casă în care Maria și alți copii aflați în situația ei să poată fi ocrotiți. De altfel, numele celor două case de tip familial de aici poartă numele micuței Maria, cea care, la un moment dat, a reușit să ofere sens activității de ajutorarea a aproapelui de la Reghin. „O bună perioadă de timp am încercat să o caut, însă fără succes. Apoi am stat și m-am gândit că pentru binecuvântarea pe care a adus-o la Reghin, contribuind, ca de-a lungul timpului să fie ocrotiți, în casele care îi poartă numele, câteva zeci de copii și tineri, nu poate să fie decât bine acolo unde este ea. Oriunde ar fi”, ne spune Părintele Dimitrie Gherman.

    Acum, la Reghin, în cele două așezăminte sociale, sunt ocrotiți 30 de tineri și copii. Activitatea social-filantropică de aici se află sub semnul unui parteneriat fructuos între Primăria Municipiului și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș: „Ne bucurăm că în județul Mureș avem posibilitatea de a continua buna colaborare cu partenerii noștri dedicați și neobosiți de la Casa Maria 1 și 2 din Reghin în misiunea dea proteja, integra social și professional copiii și tinerii ocrotiți în comunitate. Apreciem efortul Asociației Filantropia Ortdoxă în susținerea servicilor sociale și a persoanleor vulnerabile copii și tineri și ne bazăm pe seriozitatea, implicarea și inițiativa specialiștilor dumneavoastră și de acum înainte. Cu siguranță eforturile noastre commune pot sprijini și alte familii cu copii atunic când viața lor ajunge în momente critice de deznădejde. Împreună putem acționa mult mai bine și mai repede în soluționarea cazurilor sociale din comunitate. Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți în beneficial copiilor și familiilor lor” – Deak Elida Maria – Director Adjunct al DGASPC Mureș

Detalii

Casa de tip familial din cadrul Aşezământului social "Sfânta Veronica" Dumbrava

  • Mănăstirea Dumbrava, loc. Dumbrava, com. Unirea, jud. Alba
  • Pr. Crişan Vasile 0258 876 027, 0744 639 404
  • A fost  înființat în anul 1999, cu o capacitate de 24 de locuri. Este coordonat de pr. arhim. Crișan Vasile, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrat de Asociația „Sf.Veronica” Dumbrava.

    Trecătorul grăbit care vine de la Cluj Napoca la Alba Iulia, observă mereu, pe partea dreaptă, biserica mare a Mănăstirii de la Dumbrava, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Cei mai mulți rămân cu această imagine și își continuă drumul. Însă, cei care aleg să treacă pragul acestui așezământ monahal vor fi întâmpinați, mereu, de glasuri de copii sau de chipuri de bunici, înțelepțite de greutățile vremurilor. Aici, la mănăstire, înseamnă ACASĂ pentru sute de copii, tineri și persoane în vârstă. Totul a început în pragul anilor 2000, când părintele arhimandrit Vasile Crișan, starețul mănăstirii, pe atunci paroh în satul Dumbrava, a avut gândul că, pentru sfinția sa, slujirea aproapelui poate însemna și altceva, decât pastorația credicioșilor parohiei. A făcut toate demersurile legale și a pregătit în sat o căsuță, care în scurt timp a fost ocupată de șase suflete nevinovate. Despre acest moment părintele Vasile povestește cu bucurie: „Era într-o zi de sâmbătă. N-o s-o uit niciodată. Un microbuz care a adus (…) șase copii. Când au ajuns, se uitau curioși, cu năsucurile și mânuțele lipite pe geamurile mașini, să vadă unde vin și cine îi așteaptă… Prima întâlnire a fost una sufletească, cu zâmbetul pe buze… O întâlnire foarte benefică pentru noi și pentru copilași”.

    Trei ani mai tarziu, au fost finalizate lucrările de edificare a mănăstirii din apropiere, iar activitatea social filantropică a fost mutată aici. De atunci, slujirea aproapelui a căpătat sensuri profunde și multiple forme. Mănăstirea Dumbrava a devenit, între altele,un loc în care frățiorii abandonați de familie și risipiți în centre de protecție a copilului din întreaga țară sunt reuniți: „Un lucru deosebit în asistență socială desfășurată la Dumbrava este faptul că aici sunt reuniți frații. E foarte greu. Noi am adunat și nouă frați lăsați prin diferite colțuri ale țării, chiar și fără certificat de naștere. (…) Facem acest lucru pentru ca aceștia să crească împreună, să se cunoască, să se sprijine…” Părintele Arhim. Vasile Crișan.

    La Dumbrava, copiii și tinerii beneficiază de sprijin oferit prin intermediul a cinci așezăminte sociale.

Detalii

Casa de tip familial Sfântul Andrei – Vingard

  • Vingard, loc. Vingard, com. Spring, jud. Alba
  • Pr. Stănilă Ioan 0744 968 898
  • A fost înființată în anul 1999  și are o capacitate de 16 locuri. Este coordonată de pr. Stănilă Ioan, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Vingard”.

    La nivelul Patriarhiei Române localitatea Vingard, din județul Alba, ocupă un loc de cinste. Aici a fost înființată, în anul 1999, prima casă de tip familial, care folosea personalitatea juridică a unei parohii ortodoxe. În scurt timp, colaborarea rodnică dintre preot, autorități, comunitate și oamenii de bine s-a concretizat, într-un model de bune practici multiplicat cu succes la nivel județean, regional și național. Povestea acestei case de tip familial se leagă de persoana părintelui coordonator, dar și de bunătatea oamenilor cu suflet mare din comunitatea așezată în Podișul Secașelor, care au ales să își deschidă inimile și să poarte de grijă celor aflați în suferință.

    Odată cu venirea părintelui Ioan Stănilă ca paroh al dreptceredincioșilor din acest loc a fost insituită o tradiție: în fie care an, de sărbătorile pascale și de cele de iarnă, copii din centrele de protecție ale statului din Blaj și Stremț erau aduși la Vingard și găzduiți în familiile părintelui și ale bunilor credincioși de aici. Părintele Ioan povestește cu emoție despre aceste momente care l-au încredințat că va avea sprijinul deplin al comunității pe care o păstorește pentru a înființa un așezământ social destinat copiilor: Trei copii rămâneau, de fiecare dată, în casa parohială, în familia mea, iar ceilalți erau găzduiți de familii cu suflet mare și larg, care erau colaboratori ai Bisericii noastre. Impresionant a fost atunci când, după ce aduceam copiii și îi încredințam familiilor din sat, veneau și alte familii și întrebau: «Părinte, nu mai sunt alți copii? Și noi vrem să găzduim!» Atunci am înțeles că oamenii din Vingard au o mare deschidere pentru cei aflați în suferință și că mă vor sprijini să-mi duc la îndeplinire dorința de a înființa o casă pentru astfel de copii”.

    În scurt timp, colaborarea rodnică dintre preot, autorități, comunitate și oamenii de bine s-a concretizat, într-un model de bune practici multiplicat cu succes la nivel județean, regional și național. Timpul a trecut, iar acum, la casa din Vingard, Sfântul Andrei ocrotește 16 copii. Fotografiile  afișate pe ici, colo, sunt mărturiile frumoaselor momente petrecute în acest loc: o aniversare, o fotografie de grup de la mare, câteva activități surprinse în tabăra de la Arieșeni, imagini cu activități desfășurate la biserică și chiar fotografii cu absolvenți de studii univeristare.

Detalii

Casa de Tip Familial „Sf. Elena” Dumbrava

  • Mănăstirea Dumbrava, loc. Dumbrava, com. Unirea, jud. Alba
  • Pr. Crişan Vasile 0258 876 027, 0744 639 404
  • A fost înființată în anul 2019 și are o capacitate de 12 locuri.  Este coordonată de pr. arhim. Crișan Vasile, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „Sf.Veronica” Dumbrava.

Detalii

Casa de Tip Familial „Sf. Maria” Alba Iulia

  • Alba Iulia, Str. Arieşului nr. 67, jud. Alba
  • Pr. Slevaş Teofil 0745 372 036
  • A fost înființată în anul 2011 și are o capacitate de 15 locuri. Este coordonată de pr. prot. Slevaș Teofil, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia - Filiala Totoi”. Casele de Tip familial „Sfânta Maria” și „Sfânta Ana” din Alba Iulia au fost înființate în anul 2012, în cartierul albaiulian Ampoi 1. Cele două case de tip familial ascund între zidurile lor poveștile a câte 15 copii speciali, fiecare. O parte dintre aceștia au fost aduși din fostul Leagăn de la Alba Iulia. Aici sunt ocrotiți copii cu nevoi speciale și care, spre deosebire de cei din alte case de tip familial reușesc prin felul lor de a fi și mai ales prin suferințele prin care trec, să se facă pildă celor din jur. 
    Părintele coordonator, Teofil Slevaș, înțelege în profunzime aceste aspecte ale suferinței precum și faptul că acestea aduc cu sine o multitudine de provocări, care uneori se traduc în obținerea de fonduri pentru operația unui copil, în aflarea oamenilor de bine, capabili de jertfă și mai ales în depășirea emoțiilor pentru fiecare intervenșie chirurgicală a lor. Părintele Teofil ne-a împărtășit faptul că răbdarea este virtutea de căpătâi în această situație.„Întotdeauna, când privesc copilașii din casele noastre de tip familia, îmi vine în minte un cuvânt al unui sfânt rus care a trăit în secolul al XVIII-lea.«Prin răbdare se ușurează suferința. Ia aminte la cei ce suferă îndelung de vreo boală: atât de mult s-au deprins cu acea boală prin răbdare încât, parcă nici nu o mai simt »”. 

Detalii

Casa de Tip Familial „Sf. Vasile Cel Mare” Alba Iulia

  • Alba Iulia, Str. Nicolae Grigorescu Nr. 33, Jud. Alba
  • Pr. Duda Marcel 0749 263 378
  • A fost înființată în anul 2003 și are o capacitate de 15 locuri. Este coordonată de pr. Duda Marcel, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrată de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”.

    Povestea locului în care se desfășoară astăzi, activitatea Casei de tip familial „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia, începe in a doua jumătate a anilor 1990. Aici, în acest loc, o familie își zidea cu trudă propria locuință. Un moment tragic schimbă iremediabil cursul evenimentelor. Iar în jurul anului 2001, soțul decide să doneze casa ridicată la roșu, în memoria soției sale. Doi ani mai tarziu, casa începe să își îndeplinească menirea pentru care a fost construită; aceea de a fi un cămin. Și face acest lucru până astăzi.

    La Casa de tip Familial „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia, sentimentul de apartenență la familia de aici este foarte puternic, iar cel care pătrunde în acest univers se poate convinge foarte repede de acest lucru. De la activitățile zilnice menite să strângă legăturile dintre cei aflați sub acest acoperiș, la tabere, la momentele de rugăciune colectivă și până la reuniunile prilejuite de momentele festive, totul decurge ca într-o familie Mărturie stau și cei peste 40 de tineri și copii care au fost ocrotiți aici. Deși cei mai mulți dintre tineri au ieșit din sistemul de protecție, au, acum, propriile mijloace de a se susține, ei totuși, consideră acest loc acasă, locul de unde au pornit în viață, și unde se întorc, de fiecare dată, cu drag. „Avem satisfacția că tinerii care au trecut pe aici au ajuns bine. Avem tineri care s-au căsătorit, care au familii, au copii. Avem tineri care lucrează de 8-9 ani, cu consecvență, în același loc, avem și tineri care au plecat și lucrează peste hotare. De asemenea, avem tineri care au absolvit studii universitare. Ținem legătura cu toți prin toate mijloacele pe care tehnologia ni le pune la dispoziție. (...) Unii dintre ei, ajungând cu salariu, vin de multe ori să ne viziteze și mereu aduc sucuri, ciocolată, dulciuri pentru copiii de aici”, ne spune, cu multă emoție, Părintele Marcel Duda.

Detalii

Centru pentru tinerii care părăsesc sistemul instituționalizat

  • Parohia Vingard, loc. Vingard, com. Spring, jud. Alba,
  • Coordonator: Pr. Stănilă Ioan 0744.968898
  • Centru pentru tinerii care părăsesc sistemul instituționalizat, cu o capacitate de 10 tineri. Sunt ocrotiți tineri care părăsesc casele de copii și care nu au unde să locuiască.

Detalii

Centrul de Plasament „Sf. Ana” Dumbrava

  • Mănăstirea Dumbrava, loc. Dumbrava, com. Unirea, jud. Alba
  • Pr. Crişan Vasile 0258 876 027, 0744 639 404
  • A fost înființat în anul 2019 și are o capacitate de 27 locuri. Este coordonat de pr. Crișan Vasile, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrat de Asociația „Sf.Veronica” Dumbrava.

Detalii

Centrul de Plasament „Sf. Vasile” Dumbrava

  • Mănăstirea Dumbrava, loc. Dumbrava, com. Unirea, jud. Alba
  • Pr. Crişan Vasile 0258 876 027, 0744 639 404
  • A fost înființat în anul 2019 și arev o capacitate de 22 locuri. Este coordonat de pr. arhim. Crișan Vasile, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și este administrat de Asociația „Sf.Veronica” Dumbrava.

Detalii

Centrul Rezidenţial pentru copii Aşezământul Social "Sfântul Vasile Cel Mare" - Alba Iulia

  • Alba Iulia, Str. Nicolae Grigorescu Nr. 33, Jud. Alba
  • Pr. Duda Marcel 0749 263 378
  • Ocrotirea copiilor în regim rezidenţial - 14 copii

Detalii