Centrul de Zi pentru Copii "Sfânta Varvara"- Baia de Arieş
- Baia de Arieş, str. Brazilor, nr. 3, jud. Alba
- Pr. Nicoara Ionel 0787 669 785
-
A fost înființat în anul 2004, cu o capacitate de 25 locuri, cu sediul în orașul Baia de Arieș str. Brazilor, nr.3, județul Alba. Este coordonat de pr. Nicolară Ionel, funcționează în parteneriat cu DGASPC Alba și Primăria orașului Baia de Arieș, și este administrat de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”.
Istoria orașului Baia de Arieș se întinde pe o perioadă de peste două milenii și este strâns legată de industria exploatării zăcămintelor aurifere. Situată la poalele Muntelui Mare, comunitatea de la Baia de Arieș a cunoscut perioade de înflorire extraordinară, alternate cu perioade de decădere pricinuite de epuizarea filoanelor bogate de aur. Din nefericire, anul 2006 a adus închiderea totală a activității miniere din zonă și implicit a prăbușirii veniturilor membrilor comunității. Din acest moment, inițiativa părintelui Ștefan Cordea, păstorul sufletesc din acea vreme al parohiei Baia de Arieș, de a veni în sprijinul copiilor băieșilor rămași fără venituri, începută în anul 2004, primește o altă dimensiune. Dacă la început, în Centrul de zi „Sfânta Varvara” din Baia de Arieș erau ocrotiți câțiva copii fără posibilități din comunitate, de-a lungul timpului, cu responsabilitate, dragoste și multă jertfă, serviciile au fost extinse pentru îngrijirea a 25 de copii. Contextul legislativ favorabil din acel moment a făcut ca aici să fie posibilă aplicarea proiectului «Centrul Comunitar de Servicii Sociale „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”» finanțat de Ministerul Economiei și Comerțului și ANDZM prin FRDS, în cadrul Schemei de Dezvoltare Socială a COmunităților Miniere.
Cel care poposește aici, la Centrul de zi din Baia de Arieș, va avea parte de o experiență unică. Bătrâna casă cu etaj, aflată la baza dealului bisericii, martora momentelor de bunăstare, dar și a celor de încercare ale comunității, acum este plină de viață, răsună de chicotele copiilor, iar în interior sclipește, zugrăvită fiind în culorile fericirii. Timpul petrecut de copii aici se împletește în fiecare zi cu lumea basmelor frumoase, cu povestea Fagului Împăratului, a Crăișorului și a lui Horea, iar pentru o perioadă, cei mici trăiesc în alt tărâm. Părintele paroh Ionel Nicoară, coordonatorul centrului de zi „Sfânta Varvara” din anul 2020, și-a asumat cu dragoste și bucurie să ducă mai departe misiunea de aici alegând să se călăuzească după valori autentice: „Trebuie să avem o preocupare interioară, a noastră, de a rămâne mereu sensibili la suferință, pentru că în momentul în care suntem sensibili și încercăm să ne implicăm, să aducem o bucurie omului aflat în suferință, cu siguranță că „principalul beneficiar” suntem noi înșine”.
- Direcții navigare