Workshop de gerontagogie: „Lecții de bune practici în activitățile socio-educative șI culturale cu vârstnicii” în Eparhia Ortodoxă a Alba Iuliei

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, marți, 9 iunie a.c., începând cu ora 10:00 în incinta Căminului pentru persoane vârstnice „Sf. Apostol Andrei” din Bărăbanț a avut loc atelierul de lucru intitulat „Lecții de bune practici în activitățile socio-educative și culturale cu vârstnicii”, la inițiativa sectorului cultural, prin Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

workshop_de_gerontagogie_2023_1

 

Evenimentul a fost moderat de doamna Mihaela Viorica Rușitoru, expert european în educația pe tot parcursul vieții, a copiilor, a adulților și a vârstnicilor, membru al Fundației Europene de Știință și Cercetător asociat la Universitatea din Helsinki. În cadrul workshopului au fost aprofundate teme precum învățarea, formarea și educarea de-a lungul întregii vieții și în special a persoanelor vârstnice, înscriindu-se astfel în tematica anului 2023, declarat de Patriarhia Română ca „An omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”.

           

În cadrul acestui workshop, participanții au învățat cum să creeze un mediu sigur și confortabil pentru persoanele în vârstă, cum să îi ajute să se simtă incluși în activitățile sociale și culturale și cum să îi ajute să își păstreze independența. Printre subiectele care au fost prezentate și dezbătute în cadrul întâlnirii se numără: organizarea de activități educaționale accesibile și adaptate nevoilor vârstnicilor, tehnici și metode de comunicare cu persoanele în vârstă, oferirea de sprijin pentru îmbătrânirea activă, activități intergeneraționale, diversificarea vieții sociale prin parteneriate cu teatre, muzee, ONG-uri, școli și altele, legislație în domeniul asistenței și îngrijirii vârstnicilor.

workshop_de_gerontagogie_2023_2
workshop_de_gerontagogie_2023_3

 

În a ultima parte a întâlnirii, participanții au avut prilejul de a-și împărtăși experiențele și de a lua parte la discuții interactive privind legislație, metode de lucru și schimburi de idei care să îi ajute să își dezvolte abilitățile de a lucra cu persoanele beneficiare.