Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu în mijlocul copiilor de la Centrul de zi „Sfânta Irina” din Blaj

 

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei s-a aflat, luni 18 februarie, în mijlocul copiilor ocrotiţi în cadrul Centrului de zi pentru copii antepreșcolari „Sfânta Irina” din Blaj. Centrul este primul de acest fel din cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia oferind o alternativă pentru îngrijirea şi educarea copiilor cu vârste cuprinse între 0 – 3 ani.

Înaltpreasfinţitul Irineu, însoţit de părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social-misionar în cadrul Arhiepiscopiei de Alba Iulia, a asistat la activităţile zilnice care se desfăşoară în centru şi le-a oferit copiilor numeroase daruri. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Irineu le-a adresat angajaților centrului de zi sfaturi duhovnicești, subliniind importanța slujirii aproapelui și a celor aflați în nevoi. 

Credem că locul acesta în care ne aflăm acum este adeseori vizitat de Hristos, despre Care citim în cartea Faptele Apostolilor că «a umblat făcând bine». Într-adevăr, cei ce slujesc aici sunt prelungiri vizibile ale Domnului, sunt mâinile Sale întinse spre aceste ființe gingașe care au nevoie de ocrotire și de ajutor. Biserica noastră dreptmăritoare, fiind extensiunea socială a lui Hristos Cel bun și de oameni iubitor, este angajată în lucrarea filantropică. Dragostea față de aproapele ne conferă calitatea de discipoli ai Mântuitorului nostru Care ne poruncește: «Să vă iubiți unul pe altul, așa cum v-am iubit Eu pe voi»” a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.

25 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani beneficiază de serviciile Centrului de Zi pentru copii antepreşcolari „Sfânta Irina”, un centru pilot la nivelul reţelei sociale a Patriarhiei Române. Acesta vine în sprijinul părinţilor care locuiesc pe raza municipiului Blaj şi au o situaţie socio-economică dificilă, oferind o alternativă pentru îngrijirea şi educarea copiilor.

„Astăzi am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, aducându-ne bucurie și binecuvântări arhiereşti. Am fost copleşiţi de bucuria reîntâlnirii cu Înaltpreafinţitul Irineu  care şi de această dată a venit în mijlocul nostru, punându-ne la suflet cuvinte frumoase şi oferindu-ne multe daruri. Misiunea centrului nostru  este de a asigura  servicii de îngrijire și de supraveghere a copiilor care frecventează centrul și de a dezvolta programe de educație timpurie adecvate vârstei, nevoilor, potențialului de dezvoltare și particularităților acestor mici beneficiari”, a precizat părintele Vasile Seicean, coordonatorul centrului de zi din Blaj.

         Centrul de zi „Sfânta Irina” Blaj funcţionează din vara anului 2012 în cadrul reţelei social-filantropice a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei fiind coordonat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Copiii sunt îngrijiţi 10 ore pe zi, primesc două mese principale şi două gustări, igienizare corespunzătoare, au program de odihnă, activităţi educative cu caracter ludic, activităţi de socializare şi integrare, de recreere, evaluare psihologică periodică a dezvoltării cognitive şi intervenţie logopedică. De asemenea, părinţilor li se oferă servicii de consiliere socială şi psihologică, informare, mediere în relaţiile cu serviciile sociale şi instruire în ceea ce priveşte educarea şi îngrijirea corespunzătoare copilului mic.

                                                                               

 Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

 

sf_irina_(1)