Activitatea filantropică în Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia

Biserica Ortodoxă Română desfăşoară o amplă activitate social-filantropică prin care preoţii din diferite comunităţi fac eforturi concrete de diminuare a sărăciei şi de ajutorare a persoanelor aflate în dificultate. Fie că vorbim de copii, bătrâni, persoane cu dizabilităţui, oameni ai străzii sau alţi semeni ai noştri aflaţi în nevoie, Biserica le întinde o mână de ajutor şi îi sprijină să treacă peste greutăţile vieţii dar şi să îşi găsească drumul pe cale mântuirii.

 

În Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, activitatea social-filantropică este coordonată de Compartimentul Social – Filantropic şi Misionar şi se concretizează în peste 100 de centre şi servicii sociale aflate în judeţele Alba şi Mureş, în comunităţi în care este nevoie de ajutorul concret al Bisericii. Aceste aşezăminte sociale oferă ajutor şi mai ales mângâiere şi dragoste pentru familiile şi copiii în dificultate, pentru bătrânii bolnavi şi singuri, pentru persoanele cu handicap sau pentru oamenii străzii fără adăpost.

 

Bazele activităţii social-filantropice din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia sunt puse în anul 1995 care marchează înfiinţarea Biroului Eparhial de Asistenţă Socială, primul birou de acest fel din Patriarhia Română.

 

Activitatea social filantropică din Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia este continuată apoi Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, organizaţie înfiinţată în anul 2001, care în 2016 a primit din partea Guvernului României statutul de utilitate publică. Asociaţia coordonează împreună cu filialele activitatea în numeroase case de tip familial, cămine pentru vârstnici, centre pentru oamenii străzii sau centre educaţionale de prevenire a abandonului şcolar. De asemenea la nivelul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia funcţionează, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, mai multe asociaţii non-guvernamentale creştine care, împreună cu Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, desăvârşesc întreaga activitate social filantropică a eparhiei în judeţele Alba şi Mureş.